zondag 24 januari 2010

Unité d'avion

Een fotoverhaal bij de trip naar Kisangani

Het enige waar ik eigenlijk tegenop zag in mijn reis naar Afrika was de lange vliegtuig-reis op een klein vliegtuig-zeteltje naast een snurkende, stinkende vliegtuig-buur.

De combinatie met een vlucht richting Afrika maakte mijn verwachtingspatroon wel heel duidelijk :Maar niets was minder waar. 
Gods wegen zijn blijkbaar nog steeds ondoorgrondelijk want als bij wonder was de 777 van 'Kenya Airlines' - van Heatrow naar Nairobi - slechts voor de helft gevuld wat mijn situatie in het vliegtuig aanzienlijk aangenamer maakte :9 uur in een comfortabele 'Unité d'avion' waar ik kon werken eten en een luttel uurtje slapen.

'Volledig uitgerust' stapte ik uit in Nairobi, waar ik voor het eerst bestefte aan welke klimaatschok ik eigenlijk wel begonnen was.
Na echter een half uurtje geacclimatiseerd te hebben met een mango sapje ;-), viel me plots de uitzonderlijke architectuur van deze luchthaven op. De cirkel, waaraan de toekomende en vertrekkende vliegtuigen zich gretig vastklampten, werd gebouwd volgens de regels van de kunst van de 'tropische architectuur'. Overladen door 'brise-soleils', 'claustra wanden', luchthaven'moskeeën' en toeristen uit alle windsteken, zette ik mijn tocht richting Kisangani goedgeluimd verder.

De volgende vlucht hield zicht echter meer aan mijn eerder vernoemd verwachtingspatroon. 
Een zwaardere dame met 2 zakken en een baby van 6 maand kwam zich rustig op haar een de helft van mijn plaats zetten.
Gelukkig maakte de 'Embraer' van Kenya Airways - die me zou afzetten in Kisangani - na een half uur nog een tussenstop in Entebbe - Uganda : Op een of andere manier was dit een plek waar iedereen wou zijn want van de ongeveer 100 - uit Nairobi vertrokken - medereizigers bleven er slechts 20 over - inclusief bemanning ;-).
Ik dacht even dat Congo in mijn hemel van ruime rustige vliegtuigreizen zou liggen :Nadat ik meer dan 24u ervoor in Lochristi vertrokken was, kwam ik dan eindelijk aan op mijn eindbestemming: Kisangani.
Van alle vliegvelden die ik de afgelopen dag gezien had, tartte 'Bangoka Aéroport International' - Kisangani's internationale vliegveld - toch alle verbeelding. Het was toch maar een vreemd voorbeeld van de 'mixed-use' ontwerppraktijk : vliegveld, vliegtuigkerkhof en recyclagefabriek ? :Gelukkig had ik op voorhand nog enkele contacten weten te bereiken die me zouden komen ophalen aan het vliegveld :Dankzij hem mocht ik 'à l'africain' gewoon passeren langs alle douane controles terwijl de andere passagiers onderworpen werden aan uitgebreide zoektochten in hun bagage.

Zo ben ik dus - enkele straffe verhalen rijker - uiteindelijk in mijn kamer in de 'Procure des Missions' - naast de kathedraal aan de Congo rivier - toegekomen.

- ps: morgen meer over mijn eerste ervaringen met mijn 'moto-gids' Bruno -

Geen opmerkingen:

Een reactie posten